Een beetje verliefd op Istanbul!

Een tripje naar Istanbul, eigenlijk heeft dit nooit echt op mijn lijstje gestaan maar stiekem werd ik een beetje overgehaald dus ach he de wereld is zo groot. Dan kunnen we deze ook van onze lijst afstrepen…
We hebben precies 3,5 dag in Istanbul gezeten. Zelf ben ik een relaxte city tripper. Tuurlijk wil ik wel alles zien maar ik wil zeker ook uitgeruster thuis komen dan hoe ik weg ging. Ik neem je mee in een relaxte trip naar Istanbul waar we in 3,5 dag alsnog onwijs veel hebben gezien en waar ik stiekem een beetje verliefd ben geworden op de stad!

Dag 1: Aankomst & Istiklal Street

Onze eerste taxirit begon goed, direct afgezet. We betaalde voor deze taxirit € 50,00 en kwamen er op de terug weg achter dat het eigenlijk € 10,00 max. had hoeven wezen, maar goed niks kan ons tripje kapot maken. In Nederland hadden we hier veel meer voor moeten betalen (was namelijk wel een taxirit van dik een uur). Maar goed tip van de sluier: vraag altijd om een taxi meter!
Bij aankomst in ons studiootje op een top locatie, echt een aanrader: Hammamhane, hebben we ons aangekleed en zijn we even gaan Googlen waar we het beste konden gaan eten. We zitten vlak bij de Istiklal Street straat dus besloten gewoon daar heen te lopen.
Deze super drukke winkelstraat die overigens om 12 uur ’s nachts nog steeds zo druk is, zorgt er voor dat je niet weet waar je moet kijken. Merken als H&M en Zara komen langs maar ook baklava tentjes, gepofte kastanje kraampjes en Turkse kleding merken komen langs. Aanrader om hier sowieso even rond te struinen ‘s ochtends en ‘s avonds!
Het leuke aan deze straat is dat je in deze zijstraatjes de restaurantjes hebt zitten dus let goed op terwijl je aan het shoppen bent wat er tussendoor leuk uitziet. Hierin hebben we geen specifieke tips voor je het zijn zoveel straatjes! Ga gewoon ergens zitten wat jou het leukst lijkt!
Istanbul Hammahane
Street Istanbul Turkije
Street Istanbul

Dag 2: Basilica Cistern, Hagia Sophia Museum,  Blue Mosque

Na een heerlijk typisch Turks ontbijt lopen we rond 11 uur richting de tram halte. T1 tram is ideaal om te nemen aangezien deze stopt bij de meeste bezienswaardigheden. We stoppen bij halte: Gülhane istasyonu waar we beginnen met de Basilica Cistern. Een goedkope entree en een korte rij zorgen er vooral voor dat we overstag gaan! De cistern is de grootste van Istanbul en dus zeker een kijkje waard! Eenmaal binnen maken we een paar foto’s lezen we een aantal bordjes en lopen we binnen een half uur weer naar buiten. Zeker een aanrader om een paar gave foto’s te maken!
Cistern Istanbul
Ontbijt Istanbul

Omdat alles: Basilica Cistern, Hagia Sophia Museum, Blue Mosque, Topkapi Palace Museum, super dicht bij elkaar ligt pakken we ook meteen het Hagia Sophia Museum mee en lopen we langs de Blue Mosque. Overal moet je entree voor betalen wat niet erg is omdat het qua prijzen prima te doen is. Vaak gaan wij ergens naar binnen als de rij wel mee valt. Een goede indruk van de geschiedenis krijg je hier wel. Tip voor het lunchen is om de straat tegenover de tramhalte in te lopen, een hele gezellige straat met heel veel leuke eettentjes maar ook souvenierwinkeltjes. Niet te missen!

Hagia Sophia Museum
Hagia Sophia Istanbul
Hagia Sophia
Eettentjes

Spicy Bazar & Galata brug

Nadat we de meeste sightseeing op dit punt hebben gezien is het tijd om terug te gaan. Omdat op de terugweg naar ons hotel de Spicy Bazar op de route ligt besluiten we om daar weer uit de tram te stappen. De Spicy Bazar is een drukke bedoening maar is echt super leuk om te zien. Misschien word je gek van alle Turken die je wat willen verkopen maar dit kan je het beste negeren. Nadat we de Spicy Bazar hebben gezien, en ik bijna een super gave lamp heb gekocht, lopen we richting huis. Dit hebben we gedaan door over de bekende vissersbrug: de Galata brug te lopen. Hier staan honderden al is het niet duizenden mensen te vissen. Onder de brug zitten de visrestaurants. Leuk om even over heen te lopen als je toch in de buurt bent! Eenmaal thuis aangekomen ploffen we op bed uitgeput van de dag.
Spicy Bazar Istanbul
Spicy Bazar
Galata brug

’s Avonds besluiten we wel nog op pad te gaan om ergens te gaan eten. Een typisch Istanbul dingetje zijn restaurants op een rooftop met een “view” over de hele stad. Een leuke tip waar vele locals zich bevinden was op de Istiklal straat: Midpoint. Hier zaten we heerlijk op lounge banken tussen de Turkse bevolking.

Dag 3: Galata Tower, Grand Bazar & Topkapi Palace Musuem

Dag 3 alweer! Wat gaat de tijd snel op zo een city trip! Vandaag hadden we de pech dat de tram niet ging dus moesten we alles lopen. Aardig stuk maar zeker wel te doen. Met als start de Galata Tower: deze toren is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Istanbul bijna overal kun je deze toren zien. Zelf zijn we niet de toren IN geweest vanwege de lange rij maar ik moet zeggen dat de trip naar boven het alsnog waard was. Super leuke straatjes met lokale winkeltjes maar ook Street Art en gekleurde trappen kom je tegen! Dus zeker even naar boven al is het alleen om even cultuur te snuiven!
Galata Tower
Stairs Galata Tower
Street Galata Tower
Street Art

Omdat de tram niet rijdt besluiten we dit keer niet via de vissersbrug te lopen maar via een andere brug om zo rechtstreeks tegen de Grand Bazaar aan te lopen. Ik ben gek op marktjes zeker met super veel mooie kleuren en prulletjes. Voorbereiding aan onze kant was jammer want de Grand Bazaar is op zondag gesloten. Dus improviseren we verder en besluiten terug te gaan waar we gister gebleven waren om daar toch nog het Paleis te bezoeken.

Even snel het Topkapi Palace Museum bezoeken zit er niet in. Alleen al naar de entree lopen is een heel end, wij deden dit iets voor lunch tijd. Tip dus om eerst te gaan lunchen, even snel het paleis doe je niet. Met de basis entree betaald kom je overal in behalve in het haremdeel van de koning, toch jammer! Het paleis is mooi dat zeker dus hou je van rondstruinen in mooie tuinen en het zien van schatten van de koning dan is het paleis echt wat voor jou. Zelf vonden wij het paleis een van de minste dingen. Wel trouwens kan je bij het paleis super mooie uitzicht foto’s maken!
Topkapi Palace
Art Istanbul
Colors Istanbul
Istanbul

Helemaal gesloopt van de wandeling want Istanbul is niet plat ploffen we in de namiddag weer op bed in onze studio. Even heerlijk uitrusten en dan ’s avonds weer richting de straat om een lekker eettentje uit te zoeken.

Dag 4: boottrip op de Bosporus en weer naar huis

Helaas dag 4 is al weer aangebroken en dat betekent dat we bijna weer naar huis moeten. Qua sightseeing hebben we het meeste wel gezien dus besluiten we een relaxed boottripje te doen op de Bosporus. Heb je hier tijd voor dan is dit de perfecte afsluiter van Istanbul! Het leuke aan Istanbul is dat je aan de ene kant het Europese deel hebt en aan de andere kant het Aziatisch deel. Tijdens de boottrip kom je eerst langs het Europese deel en daarna zie je van dichtbij het Aziatische deel. Aangezien je in een city trip gewoonweg niet alles kan zien is dit een ideale oplossing om ook het Aziatische deel mee te pakken.
Bosporus
Istanbul Turkey
Food Istanbul

En toen was het al weer tijd om naar huis te gaan!

Conclusie over Istanbul

Uiteindelijk heb ik echt genoten van de kleuren, straatjes en culturele bezigheden. Zou niet naar veel steden nog een keer terug willen maar Istanbul zou ik niet erg vinden. Dan wel weer in de 18 graden natuurlijk!
Valuta Turkse Lira
Visum Vooraf aanvragen!
Weer in november Op ze warmst hadden we 18 graden!
Klimaat Middellandse zeeklimaat
Vluchtduur vanaf Amsterdam 3 uur en 25 minuten
Taal Turks
Cijfer 1-10 8

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.