Stedentrip naar Zagreb!

Zin om een paar dagen op pad te gaan? Maar wil je naar een andere stad, dan de standaard stedentrips naar Berlijn, Brussel, Londen en Parijs? Ga dan naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië! Zagreb is misschien niet vergelijkbaar met deze grote steden, maar zeker een leuke bestemming om 1-3 dagen door te brengen. Zagreb heeft cultuur, kunst, muziek, architectuur en nog veel meer! Je hebt er dus genoeg te zien en te doen. Dus plan je trip en pak je spullen! En om jouw trip zo makkelijk mogelijk te maken, zetten wij alle highlights en tips voor jou op een rijtje. Dat zal zeker wel wat tijd besparen!

Highlights in Zagreb

Alle highlights (volgens ons) op een rijtje van zowel Upper Town als Lower Town:

1. Zagreb 360: Een uitkijkpunt op de 16e verdieping van een gebouw in het centrum van Zagreb. Je kunt vanaf hier de hele stad zien. Je kunt vanaf elke kant van het gebouw over de stad heen kijken. En binnen heb je ook een bar en er liggen bordspelletjes op de tafels.

2. Ban Jelacic Square: Dit plein bevindt zich in het centrum van Zagreb (hier vind je ook het observatiedek). Dit plein is omringd met kleurrijke (historische) gebouwen. En op het midden van het plein vind je een standbeeld van graaf Josip Jelacic, de persoon naar wie het plein is vernoemd, op een paard. Daarnaast vind je ook een fontein op het plein. Dit kan je zeker niet overslaan (maar is dan ook niet te missen) als je in Zagreb bent.

3. St. Stephen’s Kathedraal: Tegenwoordig ook wel de Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary genoemd. Dit is de belangrijkste kathedraal in Zagreb. De oorspronkelijke kathedraal is tijdens een aardbeving in de 19e eeuw verwoest. Het gebouw wat je nu ziet, is een renovatie van het oude gebouw. Toen wij er waren stond één van de torens in de bouw. Je kan ook binnen een kijkje nemen.

4. National Theatre Building: Eén van de mooiste gebouwen vond ik toch wel het nationaal theater. We zijn niet naar binnen geweest, maar het is zeker de moeite waard om het gebouw van de buitenkant te bekijken.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

5. Dolac Markt: Dit is een grote groente en fruitmarkt (deels binnen en deels buiten). Verkopers komen vanuit heel Kroatië om hier te verkopen. Heel leuk om even op rond te lopen en natuurlijk om wat vers fruit te kopen.

6. Lotrščak Tower: Deze toren was gebouwd in de 13e eeuw om de zuidelijke stadspoort te beschermen. Je kan hier ook naar binnen, om het uitzicht te bekijken. Elke dag om 12 uur wordt er een schot afgevuurd vanuit de toren.

7. St. Marcus kerk: Deze kerk (gebouwd in de 13e eeuw), is denk ik wel één van de opvallendste gebouwen in de stad. Het dak bestaat uit gekleurde tegeltjes, die een wapenschild vormen. Neem ook binnen even een kijkje!

8. Strossmartre: De Strossmartre is een marktje waar lokale artiesten hun kunst laten zien. De markt heeft een hele goede sfeer. Boven je hangen versieringen van bloemen en lampjes, het heeft wel wat weg van een hippie marktje. In de avond is het verlicht en is er een live band die jazz muziek speelt. Moet je zeker heen om een drankje te doen!

9. Mirogoj: Dit kerkhof ligt met de auto slechts 10 minuten van het centrum. Voor de begraafplaats staat een groot gebouw, wat bijna geheel bedekt is met een klimop plant. Heel mooi gebouw om te zien! Toen wij er waren hadden we wel veel last van muggen, houd hier dus rekening mee.

10. Grič Tunnel: Een tunnel gebouwd in de tweede wereldoorlog, van de ene kant van de stad naar de andere. Lekker om af te koelen en leuk om eventjes doorheen te lopen! De tunnel is 350 m lang en wordt in is in de avond/ nacht gesloten.

SAMSUNG CSC
IMG_0877
hippie markt
Zagreb

11. Overige highlights: Andere highlights die je ook zeker niet mag missen:

 • Funicular Railway: Een kleine gondel die lower town en upper town met elkaar verbindt. Het gondelritje is er kort en stelt niks voor, maar wel leuk om eventjes te doen!
 • Glavni kolodvor: Het centrale station in Zagreb, leuk om even een kijkje te nemen.
 • Zrinjevac: In Zagreb heb je verschillende pleinen met een park, deze pleinen liggen naast elkaar. Er is genoeg ruimte om daar gedurende de dag tot rust te komen en even te chillen.
 • Musea: Er zijn ook veel musea in Zagreb. Een van de bekendste is the Museum of Broken Relationships. Heb je tijd over en houd je van musea, neem dan eens een kijkje. Wij zijn zelf niet geweest. Naast dit museum, heb je ook vele andere musea.
 • Kamenita Vrata: Dit is een stenen poort van de stad. Mensen hier om te bidden en kaarsjes te branden (door een legende). Het brengt ongeluk om door te paaltjes heen te lopen!
 • Nine views: Nine views is een kunstwerk in de stad. Dit zijn de planeten, die op schaal zijn gemaakt en in de stad zijn verspreid. De aarde is bijvoorbeeld zo groot als een knikker, terwijl de zon levensgroot is.
 • Wisseling van de wacht: Rond 12 uur in de middag wisselen de wachters. Dit is een heel ritueel, waarbij ze door een groot deel van de stad lopen.
 • Lunchen: In hetzelfde straatje als de Dolac Markt heb je hele leuke tentjes waar je lekker kunt eten of een drankje kunt doen. De sfeer is erg gezellig! Zowel overdag als ’s avonds.
IMG_0906
SAMSUNG CSC
Zon zagreb

Tips voor jouw reis

Voor je bezoek aan Zagreb hebben we ook nog een aantal tips voor je:

 • Zoals ik al eerder zei, is Zagreb niet de grootste stad. Dus zou ik zeggen dat twee dagen genoeg is om de stad te verkennen. In twee dagen heb je alle highlights in de stad wel gezien.
 • Ga je naar het observation deck? Doe dit dan aan het begin van de dag. Het ticket is de gehele dag geldig, dus dan kan je zowel overdag als ’s avonds naar het observation deck gaan. Op deze manier heb je een view by day en een view by night!
 • Heb jij zin in een ontspannen city trip? Ga dan op fietstour! Tijdens deze fietstour fiets je langs de hoogtepunten en krijg je natuurlijk overal uitleg bij. De fietstour duurt maar een paar uurtjes, maar is zeker wel een aanrader.
 • Ga shoppen! In Zagreb zijn genoeg leuke winkels om jezelf in te vermaken. Dus heb jij tijd over? Dan zijn er genoeg leuke kledingwinkels.
 • Zit je met je appartement niet in het centrum en heb je geen zin om na een lange dag nog moeten lopen? Neem dan een Über, deze zijn erg goedkoop en kun je gewoon contant betalen. Dus je hebt geen creditcard nodig.
 • Het is ook een leuke stad om ’s avonds een drankje te doen of om uit te gaan. Op het plein staan ook best veel proppers, die je uitnodigen om in de avond ergens naartoe te gaan. Wij zijn zelf naar History gegaan (in het centrum) en dat was erg gezellig.

Overige informatie

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en ligt ongeveer 1400 km van Amsterdam. Het is dus aan te raden om gewoon met het vliegtuig te gaan! Zelf ben ik er geweest tijdens een roadtrip door Europa, dus als je zelf op roadtrip maakt door Kroatië, stop dan zeker eventjes in Zagreb. In Kroatië betalen ze met de Kroatische Kuna. € 1,00 staat ongeveer gelijk aan 7,41 HRK (april 2018). En ook altijd handig om te weten; je kunt het drinkwater gewoon veilig drinken.

We hopen dat je onze blog kan gebruiken voor jouw trip! Heb jij nog overige tips voor bezienswaardigheden in Zagreb, laat ze dan achter in de comments! Ga je liever naar een andere bestemming in Europa? Neem dan een kijkje naar onze andere blogs:

One thought on “Stedentrip naar Zagreb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.